Cabinet medical dr. Stroia Victoria - Recuperare Traumatologica Vertebro - Medulara si Neuromotorie (RTVMN)              

 

 
"Nu promit minuni, oferim în schimb un înalt profesionalism, bazat pe experienţă îndelungată de practică medicală, de cercetare, învăţământ medical superior şi de organizare, în care principii terapeutice clasice şi moderne se împletesc selectiv şi adaptat fiecărui bolnav."

Dr. medic Stroia Victoria


Home   Blog  

1.2. Relatia dintre kinetoterapeut si pacient

 

Pornind de la premisa ca ”nu tratam boala, ci bolnavul” si de la faptul ca fiecare om este unic pe pamant, se impune stabilirea unei relatii complexe intre kinetoterapeut si pacient.

Relatia dintre kinetoterapeut si pacient se bazeaza pe niste reguli care trebuiesc respectate cu strictete, evitand astfel aparitia unor reprosuri sau exprimarea unor neplaceri din partea pacientului.

In primul rand dorim sa accentuam importanta atitudinii kinetoterapeutului fata de pacient. Majoritatea pacientilor care beneficiaza de tratament in statiunile balneare sunt persoane care se lupta cu probleme de sanatate de multa vreme. Tocmai de aceea kinetoterapeutul trebuie sa-i castige de la inceputul activitatii increderea pacientului, adoptand o atitudine calma si linistita.

Relatia kinetoterapeutului cu bolnavul trebuie sa fie o relatie de respect si nu de prietenie, in sensul executiei programului practic in mod relaxant.

Un lucru foarte important asupra caruia studentul (viitorul kinetoterapeut) trebuie sa-si indrepte atentia inca de la inceput este pozitia de lucru a pacientului. Aceasta trebuie sa fie comoda, ca sa poata fi mentinuta o perioada mai lunga de timp si de asemenea sa nu-i impiedice miscarile. In acest sens, este important a se solicita pacientului o tinuta cat mai comoda si lejera (pantalon de trening, tricou, incaltaminte sport).

O data cu asigurarea unor conditii confortabile pentru pacient, se tine cont si de confortul kinetoterapeutului care trebuie sa conduca activitatea de kinetoterapie cat mai eficient.

Inainte de a trece la programul de exercitii stabilit, kinetoterapeutul trebuie sa-i explice pacientului ce urmeaza sa faca, astfel incat acesta sa poata colabora. Atunci cand pacientul este informat asupra importantei programului kinetic pe care il urmeaza, este mult mai motivat in efectuarea acestuia. In cazul in care pacientul nu intelege cum trebuie sa execute o miscare, kinetoterapeutul va demonstra exercitiul respectiv. Demonstratia exercitiului poate fi globala sau segmentara pentru o mai buna intelegere, respectiv se va tine seama de particularitatile pacientului: varsta, sex, greutate corporala, afectiune, etc.

Dupa ce s-au stabilit conditiile de lucru, o alta regula, cu o importanta majora, trebuie respectata, si anume regula nondurerii. In cazul in care pacientul acuza dureri in segmentul pe care il mobilizam, se intrerupe efectuarea oricarei miscari la acel nivel.

Cunoasterea si aprecierea corecta a posibilitatilor si limitelor pana la care se poate executa o miscare este o alta regula importanta. Inainte de a executa pasiv miscarea, pacientul va fi rugat sa faca activ miscarea respectiva, astfel kinetoterapeutul va sti care sunt posibilitatile, dar si limitele pana unde poate sa mearga cu un exercitiu.
Aplicarea prizelor si contraprizelor necesita o atentie deosebita, acestea trebuie sa fie ferme, dar nedureroase, sa nu impiedice amplitudinea completa de miscare.

Inainte de inceperea programului kinetic, studentul va trebui sa cunoasca:

-  obiectivele programului kinetic (stabilite pe baza diagnosticului dat de medicul specialist si in urma evaluarii facute de kinetoterapeut);

-  tehnicile si metodele utilizate in programul kinetic;

-  aparatele si obiectele folosite.

 

 

 

Cititi si urmatorul articol: "Dirijarea dinamicii efortului"

 

Copyright © 2010 - 2020 Doctor in medicina Victoria STROIA